Koliky koní spojené se zimou

28.11.2013 16:06

  

A máme tu zase zimu! Se zimou přicházejí některé faktory, které zvyšují pravděpodobnost kolikového onemocnění koně. 

Na úvod bych jen připomněla, že ,,kolika,, není nemoc, ale příznak nemoci. Kolika je vlastně stav, kdy koně bolí břicho. Příčiny, proč břicho bolí, můžou být různé, od onemocnění žaludku a střev, přes poruchy jater, ledvin a dalších vnitřních orgánů.

1. příčina koliky spojená se zimou je nedostatek čerstvé nezmrzlé vody. Koně potřebují 35-45l čerstvé vody každý den a rychle u nich dochází k dehydrataci, pokud vody nemají dostatek. U koní, kteří nepřijímají dostatek vody, dochází k narušení trávicího procesu a následně k zácpě. Nejčastějším problém je, že voda zmrzne. Ale někteří koně pijí málo jen proto, že je voda příliš studená. Ohřívač žlabu, nebo kbelíku je pak absolutní nezbytností pro zajištění kontinuálního přístupu k vlažné vodě. Pamatujte také, že roztoky elektrolytů nejsou plnohodnotnou náhražkou za čerstvou vodu, ani nezmírňují  riziko dehydratace. Pokud je chcete koni přidávat, tak je dávejte do oddělené nádrže a vodu koni podávejte zvlášť. Koně mohou také jíst sníh, aby doplnili nedostatek vody, ale sníh obsahuje hodně vzduchu, takže objemově nikdy potřebu vody nenahradí.

Léčba této příčiny dehydratace je poměrně snadná- doplnění tekutin. Veterinář zavede koni nosojícnovou sondu a přímo do žaludku naleje koni čistou teplou vodu, příp. minerální olej.  V případě silnější dehydratace je možné zavést nitrožilní kanylu a podávat infuzní roztoky přímo do žíly.

2. druhou příčinou koliky v chladném počasí je vystavení koně zimě. Kůň, který má bohatou dlouhou zimní srst, nemá problém udržet si teplo i za nejchladnějších dní zimy bez deky. Podmínkou je přítomnost přístřešku a kůň musí být suchý. Zateplovací deka je vhodná pro koně, kteří jsou ostříhaní, protože takový kůň ztratil izolační vrstvu srsti. Dekování je předmětem mnoha nekonečných diskuzí, přitom je to velmi jednoduché a diskuze jsou téměř bezpředmětné. Když se rozhodneme koně dekovat, je třeba ho dekovat zodpovědně. Vlhká deka může za nízkých teplot zmrznout a tím ještě více chladit koně a připravit ho o další tělesné teplo. Vlhkou deku je nutné koni ihned vyměnit. Pokud se tedy rozhodnete koně dekovat, je třeba mít v záloze 2-3 další suché deky. Jakmile dekovat začnete, je třeba koně dekovat celou zimu. Na jaře pak musíte být obezřetní a včas dekování omezit, aby se kůň pod dekou nepotil a nezapařil. 

Kůň vyrábí velkou část tělesného tepla během trávení vlákniny ve střevě. Proto musí mít kůň v zimě neomezený přístup k objemnému krmivu (seno, sláma, senáž) tak, aby se proces fermentace vlákniny nezpomalil a nezastavil.  Jádro a pamlsky můžete krmit také, ale tyto krmiva rozhodně nemají na trávení a produkci tepla stejný vliv.

Pokud zjistíte, že Váš kůň je mírně podchlazený (rektální teplota nižší než 37,5°C, příznaky únavy a neochota k pohybu), odstraňte příčinu podchlazení (box, suchá deka, teplá voda), aby se mohl zahřát. A pokud stav není příliš vážný, brzy se jeho stav zlepší.

Nic neprověří funkčnost jakéhokoliv systému víc než mráz a koně nejsou vyjímkou. Podchlazení a dehydratace jsou problémy typické pro koně chované v chladných klimatických podmínkách. 

Kontakt

MVDr. Julie Lásková Náměstí 62
Pilníkov
54242
+420 608 218 632 julie.laskova@gmail.com